Sådan skåner du miljøet, når du vasker tøj

Sponsoreret artikel

Produktionen af tøj udleder hvert år masser af CO2, men det stoppet slet ikke, når tøjet er fremstillet; det samme er nemlig tilfældet, når vi vasker vores tøj. Her får du et par tips til, hvordan du skåner miljøet i forbindelse med tøjvask.

Hæng tøjet ud i stedet for at bruge tørretumbleren

Tørretumbleren er en energisluger, og det er hverken godt for miljøet eller din pengepung. På de årstider, hvor det er muligt, anbefales det derfor, at du hænger dit tøj udenfor, når det skal tørre. Om vinteren kan det også lade sig gøre; det kræver blot lidt mere tålmodighed.

De fleste husstande har dog brug for en tørretumbler

Det er i de fleste husstande nødvendigt at have en tørretumbler, selvom man kan tørre tøjet udenfor. Sørg for at købe én, der er miljøvenlig. Gerne en ’A+++’-mærket maskine. Husk samtidig at udnytte tørretumblerens kapacitet. Det er både billigere og bedre for miljøet, hvis du fylder én tromle i stedet for to halve.

Sørg også for at centrifugere tøjet godt, inden du putter det i tørretumbleren. På den måde kræves der ikke lige så meget af tumbleren. Er du i tvivl om, hvilken du skal have? Så finder du et stort udvalg af tørretumblere her. Spørg altid forretningen til råds, hvis du vil vide, hvilken der er mest miljøvenlig.

Vask ved lavere temperaturer

Flere og flere vaskemaskiner kan vaske med lave temperaturer. Nogle helt ned til 15°C. Det kan i mange tilfælde betale sig at vaske i koldt vand, fordi det ikke kræver lige så meget energi, hvis vandet ikke skal varmes op.

Samtidig er de høje temperaturer sjældent nødvendige. Før i tiden vaskede vi vores tøj sjældnere, og her var det normalt at kogevaske. Det er det imidlertid ikke længere, fordi vi vasker vores tøj oftere. Det når altså kun at blive let snavset, når vi smider det i vasketøjskurven, og derfor er det sjældent, at den høje temperatur er nødvendig.

Vær desuden opmærksom på, at selvom der står en anvisning i tøjet, så viser den som regel kun den maksimale vasketemperatur – og altså ikke den anbefalede. Du kan derfor sagtens vaske det ved lavere temperatur, hvis blot du gør det oftere.

Når du vasker koldt, er det rigtige vaskemiddel nødvendigt

Det er vigtigt, at du anvender det rigtige vaskemiddel, hvis du vasker i koldt vand. Der findes vaskemiddel, der produceres til netop dette formål. Det indeholder særlige enzymer og stoffer, der opløser fedt og snavs ved lavere temperaturer, end du normalt vasker i.

Vask ved 60°C mindst én gang om måneden

Vasker du i koldt vand, skal du være opmærksom på, at de fleste bakterier først dør ved 60°C. Derfor bør du minimum sørge for at vaske ved denne temperatur minimum én gang om måneden. Det dræber bakterierne i maskinen, og sørger samtidig for, at den ikke kommer til at lugte dårligt.

Check Also

Sådan får du lavet en energimærkning af dit hus

Hvis du står og skal sælge dit hus og skal købe nyt, er det vigtigt, …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *